Laden...


<= SnelZoeken op SimBox.NL
Welkom op deze website van SimBox.NL, een verzameling van nuttige informatie over computers, telefoon(nummers) en vele andere onderwerpen, maar ook de nodige grappen en andere onzin ontbreken hier niet. Om de volledige inhoud van de site te zien klikt u op 'Inhoud' in het bovenste menu of zoekt u in de balk hierboven op elk mogelijk woord op onze website. Heeft u nog vragen, dan kunt u het beste telefonisch contact opnemen. Met vriendelijke groet, SimBox.NL
DVI (Digital Visual Interface)
StartpaginaContactSitemapVerversenAfdrukkenVenster sluiten
DVI aansluiting
DVI aansluiting

DVI (Digital Visual Interface) is ontworpen in 1998 door DDWG (Digital Display Working Group), en was oorspronkelijk bedoeld als interface voor monitoren. Sindsdien is het gebruik echter zodanig uitgebreid dat het een standaard in wording is voor digitale gegevensoverdracht. Het hoofdkenmerk aan dit type interface is dat het een verbinding tot stand kan brengen tussen computer en monitor, met een zeer hoge bandbreedte (tot 165 MHz voor een enkele verbinding). Hierdoor kan men ongecomprimeerde videosignalen doorsturen naar de monitor, zodat niet enkel de beeldprestaties veel hoger zijn, maar eveneens de snelheid van update en reactie. DVI brengt een volledig digitaal signaal zonder enig gegevensverlies. Bovendien wordt elke pixel gedefinieerd door 24-bits RGB gegevensstroom. Het is mogelijk om twee parallelle verbindingen te maken, waardoor de bandbreedte wordt verdubbeld (dual link). Met een dubbele verbinding kan een hogere resolutie worden verkregen, of een hogere framerate, of beide. De resolutie die over een dubbele verbinding kan worden verstuurd komt overeen met 2048x1536 pixels @ 60 Hz of 1920x1080 pixels @ 85 Hz.
Men kan deze interface echter opdelen in 4 verschillende types:
  • DVI-I: Dit was de oorspronkelijke interface, die een combinatie maakte van een digitaal en analoog signaal dat compatibel was met Pc's voorzien van een CRT (of eventueel een digitale) monitor. Kortom, een oplossing om de weg tussen analoog en digitaal onzichtbaar te maken.
  • DVI-D: De interface die enkel een digitaal signaal draagt. De opmars van DVI-D is nog volop bezig en vele consumentenproducten (zoals digitale televisie en monitors of Tv-toestellen) dragen deze interface al met zich mee.
  • DVI-D HDCP: Verschillend van DVI-A, DVI-I en DVI-D draagt dit type interface de codering HDCP met zich mee om illegaal gebruik tegen te gaan.
  • DVI-A: Deze interface stuurt enkel een analoog signaal door, met als nut om een gewone connector-overgang te maken. Dit type is gelijkwaardig met DVI-I, zoals onderstaande:
Bij een single link verbinding wordt uitsluitend link 1 gebruikt; bij een dual link verbinding worden zowel link 1 als link 2 gebruikt. De signalen zijn gebalanceerd; als de spanning op de + lijn omhoog gaat, daalt de spanning op de bijbehorende - lijn en omgekeerd; de impedantie van iedere verbinding bedraagt 100 Ohm.Pintoewijzingen
Pin Naam Functie
1 TMDS Data 2- Digitaal rood - (Link 1)
2 TMDS Data 2+ Digitaal rood + (Link 1)
3 TMDS Data 2/4 GND massa
4 TMDS Data 4- Digitaal groen - (Link 2)
5 TMDS Data 4+ Digitaal groen + (Link 2)
6 DDC klok  
7 DDC data
8 Analoge Verticale Sync
9 TMDS Data 1- Digitaal groen - (Link 1)
10 TMDS Data 1+ Digitaal groen + (Link 1)
11 TMDS Data 1/3 GND massa
12 TMDS Data 3- Digitaal blauw - (Link 2)
13 TMDS Data 3+ Digitaal blauw + (Link 2)
14 +5V Stroomvoorziening voor monitor in stand-by
15 GND (Aarding) Aarding voor Pin 14 en analoge sync
16 Hot Plug Detect  
17TMDS data 0-Digitaal blauw - (Link 1) and digital sync
18TMDS data 0+Digitaal blauw + (Link 1) and digital sync
19TMDS data 0/5 GNDmassa
20TMDS data 5-Digitaal rood - (Link 2)
21TMDS data 5+Digitaal rood + (Link 2)
22TMDS klok GNDmassa
23TMDS clock+Digitale klok + (Links 1 and 2)
24TMDS clock-Digitale klok - (Links 1 and 2)
C1Analoog Rood 
C2Analoog Groen
C3Analoog Blauw
C4Analoge Horizontale Sync
C5Analoge GNDmassa voor RGB signalen
SimBox.NL